Columns en Archief

Vakantietijd

18 July 2022
Door: Jeffrey Wijnberg

Heb je geen tijd, dan maak je gewoon tijd. Alsof tijd iets is wat je zelf in de hand hebt. Verraderlijk. Want voordat je het weet, is de tijd weer eens uit je handen geglipt; en is er te weinig tijd voor wat je eigenlijk van plan was. Gelukkig heb je in de vakantie de tijd aan jezelf, waardoor vakantietijd anders aanvoelt dan de tijd van het gewone, dagelijkse leven.

Persoonlijk ervaar ik de tijd in vakantietijd alsof er maar geen schot in zit. De tijd kruipt voort op een irritante manier; en dat terwijl ik er juist van zou moeten genieten. Tijd om mij af te vragen hoe dit kan; en ik ben er eindelijk achter; en het heeft alles te maken met een gebrek aan controle. Kan ik mijn eigen tijd indelen dan voel ik mij senang, maar ben ik aan de Goden overgeleverd dan wil ik niets liever dan gewoon weer aan het werk. Want als ik aan het werk ben, dan kan ik mijn eigen tijd indelen; en dat geeft een goed gevoel. Nu kun je natuurlijk ook alleen op vakantie gaan om vervolgens de vakantietijd zelf in te delen, alsof je aan het werk bent maar dan in de vakantiemodus. Maar ik ga nooit alleen op vakantie omdat het voor mij niet hoeft. Ik ga alleen op vakantie als mijn geliefden erop staan. En voor mij is vakantie alleen vakantie als mijn geliefden het naar hun zin hebben. Ik kan alleen (een beetje) genieten als mijn geliefden het naar hun zin hebben. Dit alles betekent dat ik zelf geen plan heb; en wacht op het plan van mijn vrouw en (klein)kinderen. Welnu, in dat wachten, daar gaat veel tijd inzitten: wachten totdat ze ergens op uitgekeken zijn, wachten totdat ze eraan toe zijn om een hapje te gaan eten, wachten totdat ze moe genoeg zijn om even te gaan zitten, wachten totdat ze weer verder willen gaan of wachten totdat ze uitgewinkeld zijn. Over winkelen gesproken: dat is natuurlijk sowieso meer iets van de vrouw. Ik bedoel, de man gaat helemaal niet winkelen. Als de man iets nodig heeft, dan weet hij ook wat en dan stapt hij de winkel binnen om het te kopen.. Voor de vrouw is winkelen meer een manier om op ideeën te komen over een aanschaf; en dan is het nog maar de vraag of het daadwerkelijk aangeschaft wordt. Daar moet eerst nog meer voor gewinkeld worden. En menig man staat (of zit) in de wacht als de vrouw en (klein)dochters aan het winkelen zijn, al dan niet in vakantietijd.

Menigeen kan niet wachten totdat het vakantie is. Maar is het eenmaal vakantie dan is het wachten te over. Wachten totdat het vliegtuig vertrekt; en wachten totdat het vliegtuig weer teruggaat. Wie een hekel heeft aan wachten, kan beter niet op vakantie gaan.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie