Columns en Archief

Vaste patronen

17 January 2011
Door: Jeffrey Wijnberg

Wie al jaren gewend is om tijdens het eerste kopje koffie een sigaretje op te steken, zal daar niet gauw vanaf stappen. En iedereen die de gewoonte erop na houdt om punctueel om zeven uur ‘s morgens op te staan, zal ook op vrije dagen om dezelfde tijd wakker worden.

Lichaam en geest houden van vaste patronen en vertonen sterke weerstand als hiervan wordt afgeweken. Relationele patronen laten hetzelfde beeld zien: hij en zij reageren steevast op dezelfde manier, ook al is er het verlangen om het anders te doen. Daarom is de eerste week in de relatie tussen man en vrouw van doorslaggevende betekenis. Toont zij meer afhankelijkheid en dus ook meer angst om de ander te verliezen, dan zal hij zich als de dominante partner ontwikkelen. Met alle gevolgen vandien: hij wordt mettertijd onverschilliger, verbaal agressiever en kritischer, terwijl zij zich steeds sterker profileert als behulpzaam, meegaand en begripvol. In deze constellatie zal de vrouw doorgaans, in haar rol als onderliggende partij, in toenemende mate aan zichzelf gaan twijfelen, wat weer voeding geeft aan de man om haar te terecht te wijzen. Haar positie als pispaal leidt tot groeiende onvrede, terwijl zijn positie van onkwetsbaarheid uitmondt in grenzeloze arrogantie. Pogingen om dit relatiepatroon te doorbreken eindigen meestal in een teleurstelling. Hij kan wel de wens koesteren om van haar meer tegenspel te krijgen, maar zal tegelijkertijd zijn machtspositie niet zomaar prijsgeven. En zij kan, bij gelegenheid, wel een poging wagen om zijn gezag te ondermijnen, maar zal op haar schreden terugkeren als hij in toorn ontbrandt. Dit is vaak het moment waarop de zwakkere partij hulp van buiten zoekt, en dan meestal in de vorm van een buitenechtelijke verhouding. Op slag zijn de rollen omgekeerd: uit angst om haar te verliezen laat hij zich van zijn beste kant zien, terwijl zij ongeremd van zich af kan slaan omdat haar gevoel voor hem geneutraliseerd is door verliefdheid op een ander. Nu is het een kwestie van buigen of barsten: zij kan haar greep naar de macht gebruiken om hem blijvend een toontje lager te laten zingen of de relatie ontvluchten omdat zij geen positie van dominantie ambieert. Op zijn beurt kan de man zich leren schikken of uiteindelijk weigeren om naar haar pijpen te dansen. Pas als de crisis compleet is, wordt de hulp van een therapeut gezocht. Hem rest slechts de rol van scheidsrechter die gele en rode kaarten uitdeelt voor onsportief gedrag.

Is een tijdelijke scheiding der wegen soms een aanzet om elkaar anders tegemoet te treden, vervalt toch het gros van de mensen in oude gewoontes. Logisch. Is veranderen als individu al een heksentoer, voor een betere relatie moet het ook nog van twee kanten komen.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Today we are going to have a discussion on how to download Aptoide iOS for iPhone, iPad.Here is a guide to Install Aptoide Apk latest version. Download Aptoide App for Android, iOS, PC & Windows.

  Aptoide iOS
  06/10/2017 13:47
  (5 jaren geleden)

 • Zeer interessant over vaste patronen te lezen. Ik vraag mij af of het vasthouden aan patronen een relatie heeft met afweermachanismen?! Kan het zijn dat je doodat je bepaalde afweermachanismen hanteert je je vasthoudt aan vaste patronen?
  Ik ben benieuwd naar een reactie.
  Gerjan Apeldoorn

  Gerjan Apeldoorn
  13/04/2014 09:52
  (8 jaren geleden)

 • Dear Mr. Wijnberg,
  Your column is so bang on....it is like reading about my husband and I - except that the roles are reversed. I am the dominant person, I guess, ......and my husband started fooling around. I discovered this in 2007, i have not mentioned this to any of my family members nor spoken to any of my friends. We are trying very hard to repair our marriage but I have my good and bad days. I have yet to see professional help, the worse part is that I just can't seem to function. I have become a terrible slob.....my house is so messy...and just can't see to organize it. I used to have so many interests and now I don't do anything except for a few household chores such as cooking and doing laundry. What can I do to get out of this rut??? Is a temporary separation maybe an option? However we don't really want to be separated from each other.

  Anon
  21/01/2011 08:10
  (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie