Columns en Archief

Versieren kan overal

27 April 2009
Door: Jeffrey Wijnberg

Heeft u de lentekriebels? Zin in een avontuurtje? Hunkert u naar nieuwe liefde? Ja? Mooi, want het geluk ligt op straat. De kunst is alleen om te weten hoe u dat geluk kunt afdwingen.

Heeft u de lentekriebels? Zin in een avontuurtje? Hunkert u naar nieuwe liefde? Ja? Mooi, want nu iedereen naar buiten trekt, de terrasjes opzoekt of gewoon door de straten flaneert, heeft u volop kans om iemand te treffen waar uw hart meteen sneller van gaat kloppen. U hoeft niet achter uw computer te kruipen en de dating8sites af te struinen om te kijken of uw profiel wel met die van een ander matcht. Nee, het geluk ligt op straat. De kunst is alleen om te weten hoe u dat geluk kunt afdwingen. En de praktijk laat zien dat succesvol versieren een fluitje van een cent is.
Het enige wat u nodig heeft, is gezonde nieuwsgierigheid naar de wereld om uw heen en oprechte belangstelling voor de mensen die u tegenkomt. Natuurlijk, enige zorg om uzelf is ook geen overbodige luxe. Maar, op dat vlak hoeft u alleen maar te zorgen dat u er fris en netjes bijloopt. Of u relationeel de moeite waard bent, is toch ter beoordeling van uw gesprekspartner. En zover bent u ook nog lang niet.
De vraag is allereerst waar het aanleggen van contact kan beginnen. De afgelopen dertig jaar heb ik daar uitgebreid onderzoek naar verricht, en de uitkomst van dat onderzoek is eenduidig. Het aangaan van contact kan overal: bij de bushalte, voor een etalage, in het bos, bij het meer, langs het strand, op de camping of waar u ook maar toevallig naast iemand zit, staat of wacht. Het helpt natuurlijk wel als er een directe aanleiding is voor het beginnen van een gesprek, bijvoorbeeld omdat u een wandelaar omverrijdt met uw scooter (’laat mij het goedmaken door u iets te drinken aan te bieden’). Maar, die aanleiding kunt u simpelweg zelf creëren door een geïnteresseerde vraag te stellen.
Op de markt in Groningen maak ik er zelf een sport van om te vragen of mensen iets bijzonders in het weekend gepland hebben. En als het gesprek eenmaal op gang komt, dan zijn de ontboezemingen over de familie, het werk of de studie al gauw aan de orde. Toegegeven, voor mij is het beginnen van een gesprek gemakkelijk, omdat ik als goed getrouwde man geen angst meer heb om een blauwtje te lopen. Desondanks valt het mij keer op keer weer op hoe bereidwillig een ieder is om even een boom op te zetten. Psychologisch gezien is deze algehele contactbereidheid ook logisch. Want, oprechte belangstelling is een schaars goed, en wordt daarom door uw medemens bijzonder gewaardeerd.
Die leuke vrouw of aardige man die u ergens voorbij ziet komen, lijkt onbereikbaar omdat u elkaar niet kent. Maar, dat is nu juist de enige reden om daar onmiddellijk verandering in te brengen.


Auteur: Jeffrey Wijnberg
Originele publicatie: de Telegraaf
Datum: ma 27 apr 2009, 10:10


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie