Columns en Archief

Verstandshuwelijk

13 October 2014
Door: Jeffrey Wijnberg

Het woord ‘verstandshuwelijk’ suggereert dat er ook andere soorten huwelijken zijn, zoals een gevoelshuwelijk, een sekshuwelijk of een zielsverwantschapshuwelijk. Nu mag iedereen zijn huwelijk de smaak geven die het verdient. Maar mijn onderzoek toont aan dat er maar één soort huwelijk is, namelijk een verstandshuwelijk.

Daar kan niemand wat aan doen. Dat zit nu eenmaal opgesloten in het huwelijk zelf. Neem de kus. Zal elk verliefd stelletje aanvankelijk elkaar de lippen kapot zoenen, met het sluiten van een huwelijk blijft daar niets meer van over. Misschien dat tijdens het vrijen plichtsmatig nog wat tongzoenen wordt bedreven. Maar zo in de dagelijkse omgang zal een getrouwd stel oraal volledig opdrogen. Wat overblijft is een beleefd kusje op de mond bij wijze van begroeting of afscheid. Ook het eindeloos kunnen aanhoren van elkaars belevenissen –iets wat versverliefden zo kenmerkt- verdwijnt als man en vrouw elkaar het ja-woord geven. Erger nog: mettertijd ontstaat er juist een sterk gevoelde irritatie als één van de twee teveel verbale ruimte inneemt. Wat overblijft van het luisteren is een standaardreactie met een bijsmaak van hoe-kom-ik-hier-zo-snel-mogelijk onderuit: ‘ja, schat, ja, vervelend, maar, ja, ik moet even door’. Het gemis, het niet kunnen wachten om elkaar zo snel mogelijk weer te zien, is er in het huwelijk al helemaal niet meer bij. Erger nog, het weerzien wordt zo lang mogelijk uitgesteld om het dagelijks ritueel van saaie plichtplegingen te ontlopen. Wat overblijft is een thuiskomen dat niet zo voelt; en juist het verlangen versterkt om het verstofte gevoel van verliefdheid weer nieuw leven in te blazen; een fenomeen dat ook wel bekend staat als: mid-life-crisis. Nu wil ik het huwelijk niet als een domme keuze afschilderen. Integendeel, het huwelijk biedt veel goeds zoals relationele veiligheid, de kans om financieel vooruit te komen en het ultieme geluksperspectief dat (klein)kinderen heet. En wil een huwelijk slagen dan kan dat alleen als de liefde op een slimme manier wordt bedreven. In dit verband betekent slim: economisch samenspannen, ouderlijke verantwoordelijkheid nemen, (macht)strijd leveren om beter te presteren en boven alles: accepteren dat de romantiek in het begin alleen bedoeld was om de binding op lange termijn aantrekkelijk te maken.

Wie zijn romantisch verlangen blijvend wil vervullen, kan beter niet trouwen. Maar wie het huwelijksbootje mist, komt ook bedrogen uit. Het levensgeluk zit daarom niet in het hebben van alles, maar in het besef dat er altijd iets te wensen overblijft.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts.

  192.168.1.1
  26/08/2016 13:44
  (5 jaren geleden)

 • I will comeback and read all the other articles you posted

  192.168.1.1
  26/08/2016 13:43
  (5 jaren geleden)

 • Ik ben het volledig eens met deze column en ook de vele andere columns van dhr. Wijnberg.

  AFM
  11/12/2015 11:44
  (6 jaren geleden)

 • Je hebt ook nog schijnhuwelijk

  Mike
  18/06/2015 19:25
  (6 jaren geleden)

 • Verstandshuwelijk:
  Oorzaak: o.a. zie week50&48


  Mark
  08/12/2014 20:46
  (7 jaren geleden)

 • Verstandshuwelijk:
  Oorzaak: o.a. zie week50&48

  Mark
  08/12/2014 20:45
  (7 jaren geleden)

 • Dank u voor dit artikel. Het heeft bij mij een groot stuk onrust en twijfel weg genomen.

  Nikki
  05/11/2014 13:51
  (7 jaren geleden)

 • Great thanks for share

  kala
  19/10/2014 12:23
  (7 jaren geleden)

 • Ik heb het met Wijnberg te doen. Is het zo saai bij hem thuis.

  Albert Meijer
  16/10/2014 15:15
  (7 jaren geleden)

 • Verstandshuwelijk. Dat klinkt als een huwelijk tussen 2 verstandige mensen.
  Mensen die elkaar met woorden duidelijk maken wat hun gevoelens en behoeftes zijn.
  Mensen die naar elkaar luisteren. Daardoor weten ze wat de gevoelens van de ander zijn en doordat ze verstandig zijn, geven ze ruimte voor en houden ze rekening met die gevoelens. Daardoor weten ze wat de behoeftes zijn van de ander en doordat ze verstandig zijn, bevredigen ze die behoeftes ook als het niet de hunne zijn (mits ze binnen de norm zijn, natuurlijk).
  Mensen die geen moeite hebben hun fouten toe te geven, hun excuses daarvoor aanbieden of indien nodig zelfs om vergeving vragen en vervolgens hun best doen niet weer dezelfde fouten te maken.
  Mensen die vertrouwen en betrouwbaar zijn.
  Doe mij maar zo'n verstandshuwelijk!

  Maar helaas, veel mensen laten zich niet leiden door verstand, maar door hun trots, gebrek aan vertrouwen, egoisme, koppigheid en andere lagere "instincten" met alle gevolgen van dien, zoals totaal niet tegen kritiek kunnen, de ander naar zijn of haar pijpen willen laten dansen, conditioneren, rotopmerkingen, manipuleren, liefdeloosheid, bedrog, overspel, de ander emotioneel in de kou zetten, negeren, woedeaanvallen, wraak, "straffen" en in de ergste gevallen geweld.
  Als dat geen gevoelshuwelijk is?

  Floria
  15/10/2014 12:17
  (7 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie