Columns en Archief

Vriendinnenleed

18 September 2017
Door: Jeffrey Wijnberg

Echte vriendinnen springen voor elkaar in de bres, zo lijkt het devies; zeker wanneer er sprake is van een nijpend probleem. In de praktijk, echter, is het verlenen van steun aan een vriendin geen a-b-c-tje; en kunnen onuitgesproken verwachtingen tot immense teleurstellingen leiden. Helpen in nood is, meer dan eens, van de wal in de sloot.

Stel dat je beste vriendin verwikkeld is geraakt in een verhouding met een getrouwde man; en na een hartstochtelijke eerste fase nu gefrustreerd raakt omdat die fantastische kerel zijn vrouw en kinderen in alles voorrang geeft. Moet je dan, met aandacht en begrip, alleen blijven luisteren naar de nieuwste ontwikkelingen? Klinkt correct, behalve dan dat jouw vriendin misschien wel dringend verlegen zit om een advies; iets waar jij juist zo huiverig voor bent. Of moet je juist wel een mening geven (‘die vent kiest heus niet voor jou, dus stap er nu uit’) met het risico dat jouw vriendin zich juist onbegrepen voelt; en wel omdat zij nog wel een toekomst met hem ziet. Nog een andere benadering zou zijn om de relatie geestdriftig aan te moedigen met opmerkingen als ‘een getrouwde man is altijd beter dan een vrijgezel omdat je wel de lusten hebt en niet de lasten’ en ‘wat geweldig dat je je hart volgt en nu eens niet wijkt voor alle complicaties die zullen volgen’. Leuke variant, behalve dat dan jouw vriendin zich dan helemaal niet serieus genomen voelt; en wel omdat zij inmiddels niet meer kan eten van de spanning en nauwelijks nog een oog dicht kan doen. Steun zou je ook kunnen verlenen door nadrukkelijk elk gesprek over de verhouding te vermijden; en alleen maar leuke activiteiten te organiseren om de aandacht wat af te leiden van haar problemen. Geen slecht plan, behalve dan dat het verwijt kan komen dat jij niet echt begaan bent met haar innerlijke worstelingen; en daarmee de essentie van jullie vriendschap ontkracht. Slim zou het natuurlijk kunnen zijn wanneer je simpelweg aan jouw vriendin vraagt: ‘hoe kan ik het beste tot steun zijn?’ Nu is de kans groot dat het (vage) antwoord is: ‘er gewoon voor mij zijn’. Maar nog groter is de kans dat jouw vriendin zegt: ‘als ik moet invullen hoe jij je als vriendin moet gedragen, wat stelt onze vriendschap dan voor’? Misschien ben je zelf wel zo teleurgesteld in jouw vriendin dat zij zich inlaat met een getrouwde man dat je overweegt om de vriendschap op te zeggen. In dat geval verschaf je jezelf wel het voordeel dat je geen steun meer hoeft te verlenen.

Feit is wel dat je met een vriendin-in-nood er zelf niet aan onderdoor moet gaan. Hoewel. Als jij, door haar, geestelijk instort, dan kan zij jou weer tot steun zijn.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • membership of Netflix.com login, and those searching for free Netflix accounts and passwords, we have something in the store for you guys. Yes, you heard it right. First of all, we would suggest everyone who’s searching for Netflix.com login account generators to curb their journey because it’s most

  netflixlogin
  27/01/2018 11:08
  (4 jaren geleden)

 • Grappig

  Margit
  08/10/2017 10:25
  (4 jaren geleden)

 • Nice Article

  how to recover forgot yahoo password
  06/10/2017 08:57
  (4 jaren geleden)

 • Forgot Yahoo Password: Being one of the world’s top 3 best search engines, We can expect an excellent service from Yahoo

  uc browser 8.4
  06/10/2017 08:56
  (4 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie