Columns en Archief

Wasmachine

18 December 2017
Door: Jeffrey Wijnberg

Soms wordt de mens enkel en alleen als zoogdier afgeschilderd; dat vooral om zijn instinctieve natuur te benadrukken. Een collega van mij zegt simpelweg dat de mens gelijk is aan zijn brein; dit om duidelijk te maken dat de vrije wil eigenlijk niet bestaat. Nu schiet elke beeldspraak ergens wel tekort.

Maar zelf vind ik het therapeutisch bruikbaar om de mens te zien als wasmachine. Vooral als mensen met vermoeidheid, depressiviteit of andere vormen van opbranding worstelen, geeft het houvast om de metafoor van de wasmachine uit de kast te halen. Om te beginnen is het belangrijk dat willekeurige gebruikers van de wasmachine eerst heel zorgvuldig het instructieboekje lezen, voordat zij zomaar op de knoppen drukken. Belangrijke instructies zijn bijvoorbeeld: 1) gebruik alleen de voorgeschreven netspanning 2) pluizenfilter tijdig reinigen 3) goed luchten na elke wasbeurt en 4) zuinige dosering van zeep en wasverzachter. Samengevat komen deze instructies er op neer dat de mens zijn medemens met de grootste zorg moet behandelen, niet moet overladen met egocentrisch gezeur en na gebruik ook de tijd moet gunnen om even bij te komen. Voorts is duidelijk dat elke wasmachine er op gebouwd is om maar één programma tegelijkertijd af te werken. De wasmachine zal gelijk op tilt slaat als twee programmaknopjes tegelijkertijd worden ingedrukt; een lampje gaat dan branden (system overload) die aangeeft dat er sprake is van overbelasting. Over lampjes gesproken: de kleur groen en geel geven aan dat alles naar wens verloopt, maar zodra er een rood lampje brandt dan slaat de wasmachine alarm. Kijk opnieuw in het instructieboekje wat de alarmmelding betekent; en laat desnoods een wasmachine-dokter komen om de juiste diagnose te stellen. Meestal is er sprake van kortsluiting, waardoor het raadzaam is om de wasmachine aan een algehele onderhoudsbeurt te onderwerpen. Het kloppend hart en tevens gevoelig onderdeel van de wasmachine is de wastrommel: deze kan alleen maar zijn gewenste centrifugeer-snelheid halen als hij niet wordt overladen. Deugdelijk centrifugeren is daarom zo belangrijk omdat alleen dan alle zwaarte kan worden afgeschud. Vooral kleine kinderen kunnen uren achtereen voor het venster van de wasmachine blijven zitten; en met verwondering en opwinding blijven kijken omdat er voor hun ogen zoveel gebeurt. Helemaal opgewonden raken deze peuters als de wastrommel op snelheid komt; en draaien met hun handen mee terwijl zij hetzelfde geluid maken. Dit fenomeen toont aan dat kinderen nieuw gedrag aanleren door hun voorbeelden te imiteren; iets waar ouders zich wat meer bewust van mogen zijn.

Mooi aan een wasmachine is dat er geen verborgen agenda’s zijn. En dat komt vooral omdat de wasmachine gemaakt is om dienstbaar te zijn. Zo bekeken zou de mens er goed aan doen om nog meer als een wasmachine te zijn.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • It has its branches in almost all the countries in the world.

  mou boots
  12/02/2018 04:47
  (5 jaren geleden)

 • Crafted in softest double-face sheepskin with a durable and comfortable rubber sole.

  mou boots
  12/02/2018 04:44
  (5 jaren geleden)

 • I am pretty sure about the outcome. Anyways thanks a lot for the updates

  top upcoming games 2018
  27/01/2018 09:01
  (5 jaren geleden)

 • It has its branches in almost all the countries in the world. Such is the popularity of the McDonald’s.

  mcdvoice.com
  20/01/2018 20:58
  (5 jaren geleden)

 • Thank you for your work on the blog! You're doing a good job! I would like to read about it anymore. Prompt, what literature to study?

  192.168.o.1
  11/01/2018 11:46
  (5 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie