Columns en Archief

Wat men denkt

06 October 2014
Door: Jeffrey Wijnberg

Wie last heeft van sociale angst, zich geremd voelt in het contact met anderen, zal menig uurtje tobben over wat anderen van hem denken. Hulpverleners zijn geneigd om deze sociale piekeraars gerust te stellen met uitspraken als ‘mensen hebben wel wat beters te doen dan zich druk te maken over jou.’

Of :‘wat mensen over jou denken, heb je toch niet in de hand; dus heeft het geen zin om je er druk over te maken’. Mooie adviezen, maar niet afdoende om de tobber over zijn sociale schaamte heen te helpen. Logisch ook. Want de realiteit is dat het oordeel van andere mensen snoeihard is. Zou u bijvoorbeeld via een onzichtbaar microfoontje de gesprekken kunnen afluisteren van vrienden na een bezoek, dan weet ik zeker dat u vervolgens niemand meer zou uitnodigen. Wat u zou horen, gaat ongeveer als volgt: ‘nou was gezellig, hoewel ik vond dat Mark er slecht uitzag; en dan dat opscheppen over zijn werk; volgens mij heeft hij niet door hoe wijdlopig hij is; een verhaal vertellen kan hij niet, en wat hij vertelt boeit niemand; het eten was wel lekker, maar ook geen kunst als je het van een cateraar bestelt; ik snap echt niet wat Helga in hem ziet; misschien gaat het haar alleen om eindelijk zwanger te worden; op haar leeftijd word je vanzelf minder kieskeurig’. Anders gezegd: in het openbare sociale verkeer laten mensen zich van hun beste kant zien, maar achter de schermen zijn de veroordelingen niet van de lucht. Zelfs wanneer u de overtuiging heeft dat u vriendelijk, intelligent, welbespraakt, ondernemend, belangstellend en levenslustig bent, dan nog ontloopt u niet het harde oordeel van anderen. Want juist uw positieve eigenschappen kunnen zoveel jaloezie opwekken dat andere tegen elkaar zullen zeggen: ‘wat is hij toch met zichzelf ingenomen; volgens mij heeft hij een narcistische persoonlijkheidsstoornis’. Mijn punt is deze: bent u overgevoelig voor de mening van anderen, duik dan onder in een anoniem bestaan. Neem een hond, twee parkieten en een paard; en mijdt sociaal contact als de pest. Want wie zich blootstelt aan het sociale leven zal hoe dan ook, vroeg of laat, door deze of gene tot de veters toe afgebrand worden. Bent u, objectief gezien, een sukkel dan zal dit door menigeen worden bevestigd. Bent u, objectief gezien, een genie, dan zal dit door menigeen u niet in dank worden afgenomen.

Wilt u als gevoelig persoon toch meedoen in de samenleving, doe dan ook mee met het ontwikkelen van harde oordelen over anderen. Zo hoeft u niet alleen maar aan uzelf te twijfelen, maar houdt u tenminste ook wat twijfel over voor de mensen om u heen. En spaar niemand. Want, de aanval is de beste verdediging.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Very fond of, I have been looking for

  192.168.1.1
  26/08/2016 13:44
  (6 jaren geleden)

 • This is a very complete and informative blog. I appreciate the fact that you are willing to share your knowledge.

  Buyhairextensions
  30/12/2014 07:58
  (8 jaren geleden)

 • wat een onzin! zo worden we toch alleen maar gemener met zijn allen. Het is beter juist niet slecht over anderen te spreken. Het is toch allemaal maar een oordeel, dat vaak niet eens genuanceerd is. Je kunt beter leren dat gedachten van anderen je wel kunnen raken, maar ze kunnen je eigenlijk niets doen.

  deedee
  10/10/2014 13:35
  (8 jaren geleden)

 • geweldig artikel weer! ik ben fan!

  didi
  06/10/2014 12:30
  (8 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie