Columns en Archief

Zelfredzaam is eenzaam

21 June 2010
Door: Jeffrey Wijnberg

Kent u dat: altijd klaar staan voor andere mensen en er nooit iets voor terugkrijgen? Of alles op orde hebben terwijl anderen er maar op los leven? En misschien ook het gevoel dat u de kar altijd zelf moet trekken? Ja? Dan bent u een zelfredzaam type. Dat heeft zo zijn voordelen, maar het geeft ook meer dan eens een eenzaam gevoel.

Want, om een beetje aandacht en belangstelling van uw vrienden, familie en collega’s te krijgen, is het belangrijk dat u ergens mee zit; of nog beter: dat u op het punt van instorten staat. Maar laat nou net die krakkemikkige hulpbehoevendheid niet uw stijl zijn. U bent juist gewend om uw eigen problemen op te lossen. Het begon allemaal in uw vroegste jeugd. U kon zichzelf prima vermaken, u deed het goed op school en was voor uw ouders nooit een zorg. Dat in tegenstelling tot andere gezinsleden: zij waren de probleemkinderen die de leraren tot wanhoop dreven en uw ouders, ook op latere leeftijd, op kosten joegen. En omdat u zo op uzelf was aangewezen, heeft u die lijn van zelfredzaamheid stevig doorgetrokken. Niemand die kijkt of helpt? Dan maar weer zelf de boel voor elkaar zien te krijgen. Zo heeft u een sterk gevoel van verantwoordelijkheid ontwikkeld. Daardoor bent u gehard, eigenzinnig en, eerlijk gezegd, ook behoorlijk betweterig: uw manier is de enige manier, waardoor de meeste mensen heel snel afhaken. Zij denken: ‘als je het allemaal zo goed weet, doe het dan ook zelf’. Nu kan het best zo zijn dat u een levenspartner heeft gevonden. Maar om nou te zeggen dat u die persoon echt als ‘partner’ ervaart, gaat veel te ver. Want ook in die relatie kunt u zich behoorlijk eenzaam voelen. Feit is namelijk dat in de loop der tijd het gevoel van gezamenlijkheid en intimiteit verdwenen is. En goed beschouwd is dat ook logisch. U trekt als vanzelf allerlei taken en verplichtingen naar zich toe, terwijl de ander dat uiteindelijk als gemakkelijk ervaart. Aan de ene kant heeft u het verlangen dat uw partner zich meer betrokken toont en wat initiatief aan de dag legt, aan de andere kant kan het u enorm irriteren als er teveel bemoeienis is met alles wat u zo keurig heeft geregeld. Ten lange leste ontwikkelt u daardoor een LTA-relatie (Living Together Apart), een relatie die wezenlijk anders is dan een LAT (Living Apart Together) omdat daarin de partners zich niet hoeven storen aan elkaars eigenaardigheden, waardoor zij oprecht kunnen uitkijken naar momenten van samenzijn.

Maar goed, lijden onder eenzaamheid staat haaks op uw levenshouding. Daarom hoeft u alleen maar te bedenken: wie zijn eigen beste vriend is, wordt ook nooit in de steek gelaten.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Nice

  Oneplus Reviews
  01/08/2017 16:11
  (4 jaren geleden)

 • Ja ... 'dan ben ik Turkie'.

  Het is:
  "een triest 'laatste antwoord'"

  PV
  27/06/2010 22:29
  (11 jaren geleden)

 • Wat een eenzaamheid toch ...

  http://www.youtube.com/watch?v=3Dsz4dB6DuM
  Eleanor Rigby- The Beatles

  Nog geen enkele reactie hier?

  Zijn we dan misschien állemaal zo eenzaam?
  'Een ieder van ons.' En- 'waar is, is wat werkt'?

  http://www.youtube.com/watch?v=kawGakdNoT0
  Noam Chomsky - Noam vs. Michel Foucault (Eng. subs)

  'Iedereen zijn eigen beste vriend' - het zou toch een trieste 'laatste antwoord' zijn bij een voorlopige stand van zaken.

  http://www.youtube.com/watch?v=mHGkTP3G7Z8
  RAH Band CLOUDS ACROSS THE MOON 12" Full Length Mix Fanvid

  PV
  27/06/2010 21:40
  (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie